Det her bør du overveje ved indhegning af frilandsdyr

december 1, 2021 by Ingen kommentarer

Går du rundt med tankerne om at anskaffe dig nogle frilandsdyr? Der kan være mange årsager bag til, hvorfor folk vælger at få frilandsdyr. Det kan være alt fra en barndomsdrøm om at være landmand, være selvforsynende, prøve et projekt af eller noget helt fjerde.

Når det kommer til at opdræt af dyr, er der mange faktorer og forskellige ting og sager du skal have styr på. Faktorerne afhænger selvfølgeligt meget af, hvilket dyr du har tænkt dig at have gående. Der er for eksempel stor forskel på at have høns gående kontra får, geder og heste. Hvert dyr har nemlig signe egne behov som er afgørende for, at de kommer til at trives i deres nye hjem.

Sæt skub i projektet

For at være på den sikre side, bør du tage udgangspunkt i nuværende grund/hjem og herefter undersøge det pågældende dyr, som du ønsker at have gående. Du bør her have in mente, at dyrene har forskellige behov, når det kommer til følgende:

  • Rum og plads
  • Mad og vand
  • Indhegning
  • Motion og fysisk aktivitet
  • Læ og udendørs adgang

Ovenstående er blot et udpluk af nogle af de mest basale ting, som du bør være opmærksom omkring. For eksempel, er der kæmpe forskel på, hvilket hegn høns skal bruge kontra hest, hvor førstnævnte skal anvende hønsehegn og sidstnævnte hestehegn. Hertil har heste også et markant større pladsbehov end høns har mv.

Efter at du har gjort et grundigt forarbejde, bør du begynde at anskaffe de nødvendige ting, herunder også finde nok plads til dyrene.

 

De basale nødvendigheder

Afhængigt af dit valgte dyr, er det vigtigt at du finder det nødvendige foder, kosttilskud, samt finder det rigtige ud udstyr som dyrene har brug for. Der kan være forskellige behov hos hvert enkelt dyr i forhold til plads og lignende. Dette gælder særligt for større dyr såsom får, geder mv., da de skal kunne græsse.

Når du har fundet et afsat område, er det vigtigt, at du finder den rigtige indhegning og tager højde for lokal lovgivning i forhold Hegnsloven. På den måde, kan du være på den helt sikre side, samt minimere alle risikoer forbundet ved frilandsgræsning.

Er der igen tale om større dyr, kan det anbefales, at du finder en løsning, hvor du tager din nuværende hegnsløsning og forbinder den med et elhegn. Du bør her indstille elektriciteten i hegnet på sådan en måde, at det lærer dyrene at ikke forsøge flugt, men som heller ikke skader dem på nogen måder.

Det kan her anbefales, at du undersøger supplerende vejledninger hos forskellige dyreforeninger og leverandører, da de har en masse viden og info som ikke er blevet belyst her i denne artikel.