Er du bange for rocker inkasso?

juni 29, 2022 by Ingen kommentarer

Vi har ind imellem alle gæld. Det kan f.eks. være lån til større eller mindre ting – hus, bil eller forbrugsgoder, eller ting vi har købt på afbetaling. De fleste af os betaler regningerne til tiden og overholder de aftaler vi har indgået. Men indimellem kan det jo smutte, eller der kan opstå situationer, hvor vi ikke kan betale til tiden.

Når vi ikke får betale det vi skylder, så modtager vi rykkere – og i sidste ende kan sagen sendes til inkasso. Men hvordan foregår det og er der grund til at frygte inkasso?

Dårlige betalere skader alle

Hvis du ikke betaler dine regninger til tiden, går det i første omgang ud over de virksomheder du har handlet hos. De skal jo bruge pengene til at betale deres regninger, lønninger til deres personale osv.

Men i sidste ende går det også udover alle de kunder, som faktisk betaler det de skylder og overholder deres betalingsaftaler.

For de kunder der ikke betaler skal jo dækkes ind et sted. Og der er kun et sted at kompensere for det – hos de øvrige kunder.

Så dårlige betalere skader os alle. Det gør varerne dyrere.

Virksomheder er også mennesker

Når en virksomhed har udført et stykke arbejde eller leveret en vare, føles det meget frustrerende, hvis regningen ikke betales.

Husk, at virksomheder også består af mennesker. Og de bliver naturligvis både irriteret og sure når aftaler ikke overholdes. Det er helt naturligt. Så når du ikke betaler dine regninger, kan mange få lyst til at sende aggressive opkrævere ud, for at få fat i pengene.

Der har eksisteret inkassovirksomheder, der udmærkede sig ved skræmmende, bredskuldrede rockertyper. Det er også blevet kendt som ”rocker inkasso”.

Men bare rolig. Den slags metoder er heldigvis ikke særlig udbredte. Og er det lovligt?

Der er krav til lovlig inkasso

Inkasso må ikke foretages af alle og enhver. Der findes heldigvis lovgivning, der beskytter dig mod unfair behandling.

I inkassoloven står der blandt andet, at et inkassofirma skal være godkendt af politiet. Det gælder også alle medarbejderne i inkassovirksomheden, som har direkte kontakt til skyldnere. De skal også være godkendt.

Der er også krav til, hvordan der rykkes og hvornår en sag må sendes til inkasso.

Desværre siger loven ikke noget om, hvordan en inkassovirksomhed må og kan skrive til kunderne. Nogle er stadig lidt aggressive i deres skrivelser, men det fleste skriver heldigvis mere venligt. Og det kan da også bedst betale sig.

God inkassostil betaler sig

Venlig inkasso får som regel penge hjem hurtigere – og det er jo det, som det handler om.

Nogle gange kan dem der ikke betaler jo være ramt af helt reelle problemer. Her hjælper det ikke med trusler og en alt for hård fremfærd. Venlighed, dialog og et forsøg på at finde mindelige løsninger har som regel en langt bedre effekt.

Det har mange virksomheder heldigvis forstået. Du kan derfor i reglen forvente, at blive behandlet anstændigt – også selvom du ikke lige har fået betalt de regninger du skulle.

Dårlige betalere, der bliver ordentligt behandlet, kan også ende med igen at blive gode kunder igen. Behandles de omvendt rigtig skidt, kommer de nok aldrig tilbage.

Frygt ikke rocker inkasso

De fleste inkassovirksomheder opfører sig som sagt pænt. Du skal ikke frygte at truende typer møder op på din adresse. I praksis sker det næsten aldrig.

Det er dog vigtigt, at du reagerer på de rykkere og eventuelt inkassovarsler du måtte få, ellers kan det ende med at blive kostbart.