Er du sikker på, at din lejekontrakt er juridisk korrekt?

juni 12, 2022 by Ingen kommentarer

Når du står med lejekontrakten i hånden og er lige ved at underskrive, så du kan flytte ind i din nye lejebolig, så er der altid et hav af spørgsmål, som strømmer ind over dig.

For hvad kan udlejer egentlig gøre krav på, og skal jeg bare partout acceptere de termer, som står i lejekontrakten, blot fordi de står der.

Rigtig mange lejekontrakter bliver udfyldt juridisk forkert. Ikke af ond hensigt men blot fordi mange udlejere heller ikke har fuld indsigt i lejeloven.

Heldigvis kan du mange steder få gratis tjek af din lejekontrakt, så du ved, om du skal være særlig på vagt overfor krav, som din udlejer nu engang måtte stille.

Vær opmærksom på typeformularen

Er lejeforholdet indgået efter den 1. juli 2015, så skal det være en formular A9, som skal anvendes. Ellers er lejekontrakten simpelthen ikke gyldig, og derfor er dette et godt sted at starte, når du gerne vil undersøge gyldigheden af din egen lejekontrakt.

Lejekontraktens opbygning

Din lejekontrakt skal gerne bestå af i alt 12 paragraffer, som hver især omhandler forskellige oplysninger samt forhold, der gælder for lige netop dit lejeforhold.

Disse omhandler informationer såsom hvilken type lejebolig der er tale om, og om lejeforholdet er tidsbegrænset eller ej.

Lidt længere nede i lejekontrakten gennemgås de mere økonomiske aspekter såsom huslejen, forbruget men også hvad der eventuelt skal indbetales i depositum og forudbetalt husleje.

Efter de finansielle informationer kommer der paragraffer angående vedligeholdelse og stand af lejemålet, så der er klare retningslinjer for, hvem der er ansvarlig for at udbedre hvad.

Desuden fremgår det også, hvilket inventar der hører med i lejemålet, samt om det er tilladt at have husdyr i lejemålet eller ej.

Hvad så med lejekontraktens §11?

Denne paragraf er lidt særlig, og du bør altid holde særligt godt øje med netop denne del af lejekontrakten, da der her skrives særlige vilkår fra udlejers side. Men det er også her, hvor der opstår mange fejl, og udlejer kan desværre komme til at skrive ting under §11, som ikke kan gøres gyldige ifølge lejeloven.

Derfor skal du virkelig være opmærksom, når du læser denne paragraf igennem.

Underskrift og klar til indflytning

Når du har underskrevet lejekontrakten, så er det blot indflytningen som du mangler. Og denne skulle gerne forløbe glat og gnidningsfrit, nu hvor du er juridisk sat ind i, hvad du skal være opmærksom på.

Vi vil gerne ønske dig en rigtig god indflytning, og vi håber at artiklen her har givet dig en smule mere mave ro, så du kan sætte din underskrift uden nervøsitet.