Hvorfor er bitcoin mining så udskældt

marts 12, 2022 by Ingen kommentarer

Har du hørt om bitcoin mining, så har du måske også hørt fra vrede miljøaktivister der kritiserer den digitale mønt for at være en kæmpe miljøsynder. Men hvorfor kræver noget der er digitalt egentlig så mange ressourcer, det kan være lidt svært at forstå, men det kan du blive klogere på her i artiklen.

Stor konkurrence

For at finde eller mine Bitcoins, som det hedder så skal en computer løse en meget kompliceret matematisk opgave og når den er løst så bliver der skabt en ny blok i den såkaldte Blockchain som så bliver brugt hver gang en bitcoin transaktion foretages. Da Bitcoins er så attraktive er der mange om buddet, men kun de allerstærkste computere vinder. Lad os derfor sige at der står 10.000 pc’er rundt om i verden og arbejder på at mine Bitcoins, heraf vinder en af dem “konkurrencen” og de andre 9999 har altså tabt og arbejdet er dermed spildt.

Komplicerede transaktioner

Selvom blockchain teknologien faktisk er en positiv opfindelse som kan udnyttes effektivt i vores samfund, så er det også en opfindelse der giver en lang digital arbejdsgang. Hver gang en bruger laver en transaktion via blockchain teknologien skal hver enkelt miner i den enkelte blok belønnes, og en bitcoin transaktion tager derfor pt. også helt op til 10-20 minutter. Derfor er Bitcoin transaktioner langt mere strømkrævende end f.eks. en transaktion på et visakort eller en bankoverførsel.

Fossile brændstoffer

En anden grund til hvorfor Bitcoin mining er en stor energi-synder er også at det ofte bliver gjort i lande hvor der endnu ikke arbejdes med vedvarende energi. Det vil sige at store dele af verdens bitcoin mining foregår med strøm der er produceret fra fossile brændstoffer.

Høje elpriser

En ting der hænger stærkt sammen med det tidligere punkt er høje energipriser. For selv om vi i Danmark og i ande lande faktisk har adgang til grøn og vedvarende energi, så er vores energipriser stadig utrolig høje, især pga. afgifter og skatter.

Det betyder at i Danmark er det svært at drive rentabel mining af kryptovaluta.

Hvad er alternativerne

Hvis du gerne vil forsøge dig med mining af kryptovaluta men bor i Danmark så kan du i stedet for selv at mine direkte f.eks. deltage i en mining pulje eller benytte dig af såkaldt Cloudmining, om det er rentabelt må du selv regne på da det selvfølgelig afhænger af investering og gevinst.

Grønnere alternativer på vej

Selv om Bitcoin var den første kryptovaluta betyder det ikke at det er den eneste, og det er faktisk også muligt at ændre teknologien bag Bitcoin således at det bliver mere miljøvenligt.

Der er også nye kryptovalutaer på markedet der allerede har satset på teknologier der er mindre ressourcekrævende og dermed bedre for miljøet. Så hvis du gerne vil arbejde i kryptovaluta men samtidig vil passe på miljøet, så findes der altså mange alternativer, det handler blot om at forstå teknologien bag, og vurdere hvilken kryptovaluta der får succes på markedet.