Ingen ølgær ingen øl
Når man brygger øl så har du kun brug for 4 forskellige ingredienser til brygningen. Det som du skal bruge klart mest af, er vand og derefter kommer så malt til brygningen. Det du skal bruge mindst af, er måske nok den ingrediens der betyder aller mest for smagen, nemlig ølgær.
Hvordan køber man ølgær?
Tidligere i 70-80’erne hvor mange bryggede, der brugte man altid frysetørret ølgær, og kvaliteten var nok ikke den bedste. I dag findes der egentlig laboratorier som ikke lavet andet end ølgær til folk der brygger hjemme i privaten. Denne flydende ølgær er af en helt anden kvalitet end den man kunne købe tilbage i tiden. Der findes i dag stadigvæk ølgær der kommer i pulver form, men i dag er den fremstillet til egentlig fremstilling af øl, og derfor er den i dag også af rigtig høj kvalitet. Ølgær i dag har den samme høje kvalitet som du kender det fra de store bryggerier.
Hvad betyder ølgær for smagen
Ølgær er nok det som er mest hokus pokus når man starter med at brygge øl. Man tilsætter din gær, og den begynder så at spise den sukker der er til stede i urten. Når der så er gået 1-3 uger, så er alt sukkeret pludseligt væk og du har nu fået alkohol i din øl. Det hele sker helt af sig selv, hvis man altså giver ølgær de helt rette betingelser hvilket typisk vil sige den rette temperatur. Ølgær og dog ikke bare ølgær. Der findes forskellige former, men fælles for dem alle er, at de kan opdeles i over- og undergær. Det er temperaturen øllet gærer ved der bestemmer hvilke ølgær der er bedst til den øl som du har planer om at brygge. Når man brygger, kan man med fordel prøve forskellige øltyper af, og derved finde den ølgær man bedst kan vide til de forskellige øltyper.
Der findes heldigvis forskellige hjemmeside hvor man kan finde lidt hjælp til ølgær, for det kan være en store opgave at prøve alle de forskellige gærtyper af. Hvis du besøger hjemmesiden https://brewlex.dk/, så kan du læse meget mere om de forskellige. Det kan godt være du stadigvæk ikke selv har prøvet dem, men der er ingen grund til at lave de samme fejl som andre. Læs derfor lidt omkring den ølgær du har planer om at bruge til dit bryg. Det kan være at andre har prøvet den kombination som du har planer om at prøve, og hvis det slet ikke har virket, så er der jo ingen grund til du begår den sammen fejl. Så kan du kaste dig over en anden type af ølgær og måske er der ikke andre der har prøvet det før. Du kan herefter dele med andre hvordan det er gået.