Rosacea venlige opskrifter

februar 27, 2022 by Ingen kommentarer

Folk der lider af hudsygdommen rosacea, skal som hovedregel holde sig fra kost med histaminer.

Histamin udløser et immunrespons og øger permeabiliteten af ​​små blodkar. På grund af disse virkninger menes det at gøre rosacea symptomer værre. Enhver fermenteret eller ældet mad er naturligt høj i histamin. Mad, der indeholder histamin, omfatter ost, surkål, vin, sojasovs, tofu, aubergine og fisk på dåse. Nogle fødevarer, selvom de ikke indeholder histamin, kan få kroppen til at frigive histamin fra mastceller. Det er fødevarer, som mange mennesker er allergiske over for, såsom bananer, tomater, nødder, skaldyr og chokolade. Fødevarer med højt indhold af niacin. Fødevarer med højt niacin er også tilbøjelige til rødme.

Heldigvis er det ikke alle, der mærker virkningerne af enhver mad, ellers ville vi ikke have noget at spise! At føre en maddagbog kan hjælpe med at identificere fødevaretriggere. Andre triggere, såsom overophedning eller følelsesmæssig stress fra eksterne kilder, kan registreres i samme journal.

 

Nedenfor har jeg samlet to lækre opskrifter med lavt-histamin, målrettet især dig der lider af rosacea.

 

Lækker müsli med lav-histamin

 

Tidsforbrug: ca. 30 min.

 

Det skal du bruge:

Nødder, kerner mm.:

60 g. macadamianødder

60 g. pistacienødder

50 g. græskar kerner

150 g. mandler

20 g. hele kerner

Andet:

1 stang vanilje (Køb Økologisk og Fairtrade gourmet vanilje på vaniljen.dk)

250 g. havregryn (Evt. gluten-fri)

130 ml. ahorn sirup

1/2 tsk. Kanel

4 spsk. kokosnød olie

30 g. kokosflager

120 g. tørrede frugter (tranebær, rosiner, dadler, abrikoser)

Hakket chokolade.

Sådan gør du:

Trin 1:

Start med at opvarme ovnen til 170 grader og beklæd en bageplade med bagepapir.

Hak alle mandler og nødder. Tilsæt nødder, havregryn, græskarkerner, kanel og vanile i en skål og vend sammen.

 

Trin 2:

Varm kokosolie og ahornsirupforsigtigt op i en lille gryd, indtil det hele er smeltet. Tilsæt væsken til kornblandingen og rør godt. Fordel blandingen på en bageplade og bag i ovnen i 25 minutter, indtil den er gyldenbrun. Efter 15 minutter tilsættes kokosflagerne og grynene røres i. Efter at kornene er bagt, skal du tage gryden ud af ovnen og lade den køle af.

 

Trin 3:

Mens kornet afkøles, hakkes den tørrede frugt og fordeles over kornet. Bland grundigt med en træske og opbevar i en lufttæt beholder.

 

Lav-histamin havrefrikadeller

Opskariften giver ca. 16 havrefrikadeller. Perfekt til ca. 4 personer.

 

Det skal du bruge:

0,75 dl havremel eller evt. havregryn

2-3 gulerødder

2 løg

Ingefær (mængde efter smag – ca. 30 gram)

1 tsk salt

4 spsk rapsolie

7,5 dl havregryn

7,5 dl vand

 

Sådan gør du:

Trin 1:

Tænd ovnen på 200 grader.

 

Bring vand i kog i en gryde.

Skæl gulerødder og ingefær mens vandet varmes op. Gulerødder og løg rives groft, ingefæren rives fint.

Når vandet koger, tilsættes grøntsager, salt og rapsolie. Herefter tilsættes havregrynene.

Blandingen røres godt. Lad stå 1-2 minutter på den varme kogeplade – rør imens.

Tilsæt til sidst havremel (eller havregryn).

 

Trin 2:

Den varme masse formes til klatter, der sættes på en bageplade med bagepapir med skeer – cirka frikadellestørrelse. Pres dem let flade.

 

Trin 3:

Bages ved 200 grader i cirka 45 minutter. Vend dem efter 20 minutter. Skru evt. op på 225 grader de sidste 10 minutter.