Sådan styrker du dit barns søvnvaner

maj 19, 2022 by Ingen kommentarer

Der er mange gode grunde til, at det er en rigtig god idé at værne aktivt om sine børns søvnvaner. For det har både betydning for børnenes generelle udvikling og deres trivsel. Her får du svar på, hvad du skal vide om dit barns søvnvaner

De negative aspekter af dårlige søvnvaner

Mindre søvn om natten hos børn mellem 2-5 år, kommer til udtryk ved flere adfærdsproblemer om dagen. Forskere i USA har fundet frem til, at hele 2 ud af 3 børn under 11 havde oplevet søvnproblemer i en eller anden form. Dette stemmer fint overens med de skandinaviske undersøgelser der er på området

Søvn anbefalinger for børn

Anbefalingerne for større børn i teenagealderen er at det ideelt, hvis de opnår mellem 8 og 10 timer pr. nat. For der er meget at hente på den gode søvn i børne- og ungdomsårene. Ikke mindst afspejler det sig i børnenes humør men også farligt i skolen.

 

Sådan påvirker søvnen børn

Svenske forskere undersøgte børnenes søvn i forhold  til de ude arealer de tilbydes i daginstitutionerne. Det er værd at bemærke at undersøgelsen viste at spændende stimulerende udearealer med masser af træer og bakker faktisk gav pote, fordi det fik betydning for længden af børnenes søvn. Derfor er det altså en god idé for børn at blive aktiveret udenfor, for at forbedre deres søvn.

 

Der har også været fokus på effekten af den særlig nordiske tradition med at lade børne sove udendørs i dagtimerne. Her var konklusionen for undersøgelserne, at det specielt var værd at bemærke at det sikrede barnet en særlig ro og god søvn, at det lå tætpakket ind i sin dyne i en grad som ikke var tilfældet indenfor.

 

Konsekvenser af dårlig søvn

For nogle børn er årsagerne af mere alvorlig karakter. Specielt skal man være opmærksom på at børn med særlige behov er en udsat gruppe i forhold til mangel på søvn. Det gælder f.eks. for børn med ADHD og børn med autisme. De har ligesom alle andre børn, samme behov for god søvn, da det styrker deres hjerner at få en ordentlig søvn.

 

Elektronikbrug påvirker børnenes søvn

Det er også værd at bemærke, at det er vigtigt for alle børn at minimere brugen af IPad fordi det er vejen til at der strømmer stresshormonet adrenalin ud i blodet. Det store forbrug af tid foran skærme har nemlig konsekvenser.

Lyset fra både Tv og elektroniske devises, kan nemt blive er årsagen til at dit barn kæmper med at falde i søvn. Især lige inden sengetid. Forklaringen er at søvnhormonet melatonen, som skal styrke at børne falder i søvn, reduceres markant af det blålys fra skærme.

 

Endeligt vil det gode råd fra en børnekonsulent være at forældre åbner op for, at der bliver tid til en lille snak på sengekanten, før sovetid. En tid hvor indtryk bliver bearbejdet om kontakten til forældre og nærvær kan give god mening.