SILKE – Et mere bæredygtigt materiale
Materialet silke anses i dag for at være et af de mest eksklusive stoffer, og hvis noget skal karakteriseres særegent blødt, som for eksempel en blød silke kimono, vil det ofte blive kaldt “silkeblødt”. Silke er en helt naturlig fiber, der hovedsageligt kommer fra silkesommerfuglen, (Bombyx Mori) hvis larver spinder silke for at danne kokoner. Silkesommerfuglen er opkaldt efter morbærtræet, da træets blade er silkeormens eneste fødekilde. Silkegarn produceres fra disse kokoner gennem en længere proces kaldet afhaspning.
Silke har en lang række egenskaber, men er især blevet kendt for sin blødhed, der overgår de fleste andre naturlige stoffer, og er derfor et oplagt stof at anvende til nattøj og eksklusive kjoler. Derudover kan silke absorbere op til 30% af sin vægt uden at føles fugtig, hvilket hjælper kroppen med at temperaturregulere, og så er silkefibre meget slidstærke, og kan derfor holde længe.
Denne slidstyrke er også en af grundene til, at silke i dag opfattes som værende et af de mest bæredygtige stoffer. I dag er det mest normalt at finde silke fra opdrættede silkesommerfugle, men den mest bæredygtige metode er faktisk at bruge vild silke til produktionen af stoffet, da det bruger færrest ressourcer og er mere dyrevenligt. Læs om forskellen på industriel og vild silke.
Den største grund til, at silke i dag anses som værende en mere bæredygtig fiber er dog, at det er en vedvarende ressource, eftersom den kommer fra hurtigtvoksende dyr, der kræver relativt få ressourcer. Den kan også relativt nemt nedbrydes, og efterlader altså ingen restprodukter, samt den bruger mindre vand, kemikalier og energi end de fleste andre fibre til stofproduktion.
Der er dog alligevel nogle overvejelser man skal have med i bagagen, inden man vælger silke som sit nye yndlingsstof. Da silke udvindes fra silkesommerfuglens kokon, hvor silkeormen ligger i, dræbes den lille orm for det meste under bearbejdningen af fibrene. Hvis du er bekymret for dyrevelfærden, skal du derfor gå efter vild silke, der høstes i naturen efter ormen har forladt kokonen. Desværre er vild silke dog ikke lige så høj kvalitet som konventionel silke produceret under kontrollerede forhold, da silkesommerfuglen ødelægger de lange silkefibre, når den forlader kokonen.
Endnu en ting at overveje ved konventionel silkeproduktion er dyrkningen af morbærtræer. Morbærtræer bærer kun løv under varme forhold, og dyrkes derfor ofte kun i varmere klima, hvor det kan bære løv det meste af året. Dette kræver derfor også en del vand i det varme vejr. Et morbærtræ bærer kun nok løv til omkring 100 silkeorme på en sæson, mens der skal bruges 3000 kokoner til et værft stof. En stor fordel ved morbærtræer i silkeproduktionen er dog, at de ikke kræver brug af pesticider og gødning i modsætning til for eksempel bomuld.
Hvis du er interesseret i at mærke silke på egen krop, er en blød silke kimono til kvinder helt oplagt. På markedspladsen GreenTown kan du se et udvalg af silke kimonoer.