Bolig: Gør huset klar til vinteren

december 23, 2021 by Ingen kommentarer

Det er vigtigt, at dit hus er klar til den hårde vinter, som vi her i Skandinavien går i møde hvert år. Hvis du vil sikre, at dit hus klarer sig uden skader, bør du gøre det til en vane at tjekke huset, så det er klar til vinteren – og jo tidligere, du er ude, desto bedre sikret er du. Få en række gode råd til at gøre huset vinterklar her.

Før det bliver vinter, bør du gøre det til en vane at tage en årlig runde om huset, så du kan tjekke efter revner og utætheder. Det giver dig mulighed for at udbedre skaderne, så du har de bedste forudsætninger for at undgå dyre omkostninger og følgevirkninger.

Se de gode råd fra Kontorstole.dk her.

Sørg for, at huset holder tørt

Det vigtigste, når du skal gøre dit hus klar til vinteren, er at sikre, at det holder tørt. Fygesne, regnvand og tøvand er ikke ligefrem gode for huset, hvilket særligt gør sig gældende, hvis der er utætheder i tag, sokkel eller murværk.

 

Du bør derfor tjekke dem igennem for eventuelle skader, der kan betyde, at vand og fugt kan trænge ind i din bolig. Inddækninger ved skorstenen og ovenlysvinduer er også et sted, hvor vand har mulighed for at trænge ind.

Fjern blade fra tagrender og nedløbsrør

Det er vigtigt, at du fjerner blade fra tagrender og nedløbsrør, før det bliver vinter. Det giver fri passage til sne og is, så det kan løbe frit til nedløbsrøret i stedet for ned af facaden på et hus. Det samme gør sig gældende for ventilationskanaler og udluftningshætter, som heller ikke må være tilstoppede.

 

Hvis der er rør på loftet eller i skunken, bør du isolere dem, så du undgår frostsprængninger. Du bør desuden lukke for alle vandhaner udenfor, da disse også risikerer at sprænge, hvis der er tændt for vandet. Når du har slukket for vandet, bør du lade vandhanen køre, indtil der ikke er mere vand tilbage i rørene.

Sådan begrænser du vinterskader

Hvis du er sent ude og opdager en skade på dit hus, som er forårsaget i det kolde vejr, er det vigtigt, at du forsøger at begrænse dem så hurtigt, som det er muligt. Både frost, sne og tøbrud kan have omfattende konsekvenser, og du bør derfor handle med det samme.

 

Det gælder eksempelvis, hvis der er kommet fygesne på loftet. Det kan komme ind af de mindste revner og sprækker. Smelter isen, og trænger det ind i dit hus og forårsager skader, er det under normale omstændigheder ikke dækket af din forsikring, så det er væsentligt at få ordnet skaden med det samme.

 

Sådan gør du:

 

  1. Fjern sneen med en kost eller fejebakke og placér den i en opvaskebalje eller lignende, så du nemt og sikkert kan bære det ud af din bolig.
  2. Hvis isoleringen er våd, skal du sørge for at fjerne den med det samme, så der ikke opstår fugtskader i loftet eller i husets konstruktion.

Find stedet, hvor sneen er kommer ind. Sørg for at udbedre skaden, så der ikke kommer mere sne indenfor.