Gode råd til en god rygstilling

februar 19, 2022 by Ingen kommentarer

Vi kender det allesammen. Det siges, at rygsmerter er nogle af de værste smerter man kan have. Tro det eller ej, så bruger du ryggen til mange bevægelser gennem en hel dag. Om du skal løfte dit barn, rejse dig fra sengen om morgenen eller når du skal løbe en tur. Derfor er det vigtigt at man behandler sin ryg godt, og gør så meget som muligt for at undgå at overbelaste og skade din ryg. Læs mere nedenfor og bliv klogere på, hvordan ryggen fungerer og hvad du selv kan gøre for at styrke den. Better be safe than sorry, som man siger.

Hvorfor får man smerter i ryggen?

Rygsmerter kommer ofte som et lyn fra en klar himmel. Helt uskyldigt bukker du dig ned for at samle noget op fra gulvet, og på vej op lyder der et kæmpe stort “Av!”. Dette scenarie er der mange der kan komme ud for. Du aner ikke hvorfor du har fået ondt i ryggen, men grunden til den opståede smerte kan ofte findes i en overbelastning. Det siges faktisk at hele 75% af alle skader, er opstået under en øvelse eller dyrkning af en eller anden form for idræt. Mange elsker at dyrke idræt, og hvor er det dog ærgerligt, hvis man får en skade og ikke kan lave det man elsker så meget.

Hvad skal man undgå?

For det første skal du undgå at benytte forkert rygstilling når du løfter tunge ting. I det hele taget bør du bruge korrekt rygstilling hver gang du løfter noget. På den måde gør du det til en vane at løfte korrekt, og når du næste gang skal løfte noget, så gør du det til perfektion. Sørg for at forberede din krop ordentligt inden du kaster dig ud i meget tunge løft. Dette kan gøres ved at lave en god opvarmning, så har man i hvert sit på det rene.

Hvordan forebygger man overbelastning i ryggen?

Som nævnt ovenfor kan man sørge for god opvarmning inden man kaster sig ud i at løfte. Ud over dette kan man forebygge rygskader ved at træne sin ryg, så bliver du mere stærk og forbereder din ryg til at du i fremtiden ikke ender ud med skader. Ud over dette kan du besøg en fysioterapeut der kan vejlede dig i hvilke øvelser du skal lave, og om du skal udstrækningsøvelser, styrketræne med et håndvægte sæt, dyrke yoga eller forbedre din sovestilling. Mulighederne er mange, og der er selvfølgelig andre måder