Iskaffe med Ristretto kaffe

september 29, 2021 by Ingen kommentarer

Lad os tage et dyk i historien om iskaffen og dens variationer. Over tid har denne drik spredt sig til hele verden, og forskellige mennesker har genfortolket den efter deres egne kulinariske traditioner. Ifølge en af ​​de mest pålidelige teorier stammer den ‘originale iskaffe’ fra omkring 1840 fra Algeriet. ‘Mazagran’ var en drink lavet af kaffesirup, koldt vand og sukker. Dets navn er knyttet til legionen af ​​franske soldater i Algeriet, der opfandt drikken. Da disse soldater vendte tilbage fra Afrika, tog de kaffeopskriften med sig og introducerede den på caféer i Frankrig.

Siden da har mange opskrifter og variationer af iskaffe spredt sig rundt om i verden. I 1920’erne blomstrede iskaffe takket være en marketingkampagne fra Joint Coffee Trade Publicity Committee i USA. Men dens verdensomspændende spredning kom med fødslen af ​​store kæder som Dunkin ’Donuts og Starbucks, der byggede et imperium på kaffe.

Selvom iskaffens oprindelse er knyttet til det franske Algeriet, har der været mange versioner af denne drink rundt om i verden siden anden halvdel af 1800 -tallet. En meget velsmagende opskrift på iskaffe stammer fra Vietnam, Cà phê đá, som er tilsat kondenseret mælk og giver en lækker sødme. Omkring begyndelsen af ​​det 20. århundrede begyndte kaffe og dens kolde version at sprede sig i hele Sydamerika. I Chile blev en af ​​de mest populære iskaffe opskrifter født: Café Helado. Denne version er lavet med espresso, flødeskum, kanel, vanilje, karamel af kondenseret mælk og hakkede mandler eller hasselnødder. Hvis dette ikke er nok, kan vaniljeis tilføjes til grundopskriften.

Fra Australien kommer en populær version af iskaffe, med tilsætning af is og flødeskum, sirup, kakao, og kaffebønner.

I Europa er en behagelig version af iskaffe Café del Tiempo af iberisk oprindelse. Den er lavet af kaffe, is og citrusfrugter som er typiske for Valencia og Andalusien. Ifølge en legende er fødslen af ​​Salento-versionen forbundet med spansk iskaffe. Salento-kaffe med is har iberisk oprindelse hvor man tilføjer mandelmælk som sødemiddel.

Den mest populære kolde kaffedrik i det nordlige Italien er rystet kaffe. Den tilberedes med kaffe og is, som derefter rystes. Sukker bruges til sødning. En populær version i hele Italien er kaffecrema, en kold blanding af kaffe og fløde, der nydes med is.

Komposterbare kaffekapsler

Mange spørger sig selv om kold kaffe er sundt. Ja, det er sundt at drikke en kold kop kaffe, og tilføjelse af is til kaffe ændrer sandsynligvis ikke de bioaktive forbindelser. Fordi kold kaffe er mindre sur og bitter, er der mange der syntes, at den er mere velsmagende – og der er mindre behov for at maskere den sure smag ved at fylde den op med is, mælk, sirup, sukker og andre søde ting, der gør den til en stor kaloriebombe.

Hvis du har mulighed for at købe økologisk kaffe undgår du at der er anvendt pesticider og sprøjtegift på kaffeplanterne. Men det bedste jeg kan anbefale er komposterbare kaffekapsler eller økologiske kaffekapsler. Disse miljøvenlige kaffekapsler er typiske fairtrade, og uden pesticider eller genmodificeret.

Variationer af iskaffe

God ristretto iskaffe kan man blive helt afhængig af. Det gode med iskaffe er dog at man kan tilsætte så mange smage man har lyst til og det kan smage helt fantastisk. Helt enkelt er iskaffe præcis, hvad det lyder som: kaffe serveret med is. Men hertil kan der tilsættes alverdens smage efter individuelle ønsker.

 

Det er dog vigtig, at bruge meget stærk kaffe, idet den kolde kaffe reducerer selve kaffearomaen. For at forhindre isen i at udvande din smag, kan du gøre din iskaffe ekstra stærk ved at eksempelvis at fordoble mængden af ​​malet kaffe, du putter i din kaffemaskine. Eller brug ekstra instantpulver når du laver iskaffe.

 

Der er virkelig mange variationer af iskaffe i verden, men nedenfor kommer jeg med de bedste ingredienser, som jeg syntes passer til mine favorit iskaffer.

 

Tilføjelse af cremet, glat bananmælk (blend bananer med mælk) til din iskaffe får den til at smage rig og lækker, og er en øjenåbnende god morgenmad i en kop. Kan også bruge vaniljeis blended med bananer.

 

En god balance mellem kaffe, vanilje, mælk, isterninger og karamel gør en sød og cremet sommerdrink. Karamellen kan du lave af kondenseret mælk som du varmer op til ca. 80 gr i 40 min.

 

Min antiinflammatoriske iskaffe version er krydret med gurkemeje, ingefær, kaffe, isterninger og kanel. Kan sødes med dit valg af sødemiddel. Jeg foretrækker kokosmælk ellers kan det sødes med stevia.

 

Kakao, isterninger, kaffe, mandelmælk og chokoladesirup er en lækker blanding. Pas på du ikke bliver afhængig. Mandelmælken giver den en perfekt blød smag.

 

Blend kaffe, isterninger med sojamælk, chokoladesirup, lidt jordnøddesmør, noget vaniljeekstrakt og kaloriefrit sødemiddel, indtil det er skummende.

 

Blend kaffe, citron, isterninger og sukker sammen (skal være opløst), og hæld derefter tonicvand eller vand med brus over.

 

Kaffe, isterninger, usødet mandelmælk, fløde, vaniljeekstrakt og keto-venligt sødemiddel.

 

Derudover syntes jeg at du skal prøve dig frem til din egen favorit iskaffe, og bruge eksempelvis: kardemomme, vaniljeekstrakt, honning-sødet kokosmælk, flødeskum, kanel, kondenseret mælk, mandelmælk, hasselnøddemælk, nutella, mynte, rosenvand osv. Husk bare at bruge kvalitets kaffe.

 

Tips til espresso og ristretto kaffe

Jeg vil anbefale, at man laver kaffen frisk og bruger neutrale isterninger. Det skal lige siges, at hvis du fryser din kaffe ned, så tager det længere tid, at få kaffesmagen frem, da kaffen jo ikke kommer direkte i mælken, men skal tø op først. Den bedste smag kommer fra mine favorit økologiske kaffekapsler som også er komposterbare kaffekapsler. Det vil sige bionedbrydelige kaffekapsler som er uden aluminium og plastik, som bliver til kompost efter ca. 12 uger.

 

I stedet for at bruge varmt vand til at trække smag og koffein fra kaffen, er koldbrygget kaffe afhængig af tid ved at kaffen skal ligge i koldt vand i 12–24 timer. Denne metode gør drikken mindre bitter end varm kaffe. Hvad der gør koldbrygget kaffe så velsmagende er tiden. Jo længere kaffen ligger i koldt vand, jo stærkere smag. Alternativt kan kaffen opbevares i køleskabet. Mange mennesker har for vane at gemme morgenkaffe eller kaffe fra den foregående dag.

 

Husk at når du skal tilsætte sødemiddel til din iskaffe, så lad være med at bruge sukker, det når ikke at blive opløst, eller tager lang tid om at opløses. I stedet kan bruges sirup eller andet flydende sødemiddel.

 

Fun facts

 

De fleste undersøgelser af de sundhedsmæssige fordele ved varm kaffe, menes også at gøre sig gældende ved kold bryg af kaffe. Ligesom varm kaffe indeholder koldbrygget kaffe koffein, som har vist sig at øge din hvilemetabolisme med op til 11%. Metabolisme er den proces, hvor din krop bruger mad til at skabe energi. Koffein ser ud til at øge stofskiftet ved at øge, hvor hurtigt din krop forbrænder fedt. Jo højere dit stofskifte, jo flere kalorier forbrænder du i hvile.

 

Koffeinen i koldbrygget kaffe kan forbedre din sindstilstand. Koffeinforbrug har vist sig at forbedre humøret, især blandt søvnfattige personer. En gennemgang af undersøgelser hos over 370.000 mennesker fandt ud af, at dem, der drak kaffe, havde lavere depression. Faktisk sank depressionen for hver kop kaffe, der indtages om dagen, med 8%.